keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Peitetikkikoneen testailua ja kaavojen pienentelyä

Kaivoin kasan ilmaisia/puoli-ilmaisia interlockeja aikeinani tehdä muutamat testibodyt peitetikkikoneen nauhankääntäjää apuna käyttäen. No enhän jaksanut leikata (suht mitäänsanomattomia) kankaita kuin yhden setin verran :D Kantiksi valitsin resorin periaatteella "se mitä ei ole käytetty ollenkaan". Yllättäen värit kävi ihan kivasti yhteen ja vielä yllättävämpää oli todeta, että varastoistani löytyi juuri resorin väriset KAM-nepparit... Resorikantti jäi sitten kuitenkin vähän kiristelemään, vaikka muka testisuikaleet meni kiemurtelematta... No ihan hyvä tuli testiversioksi :) Vielä pitää testata toinen body (toisesta mitäänsanomattomuudesta :D) ja virittää kääntäjä kääntämään kantti vain kolminkerroin.
Kaavat kietaisubodyyn ja puolipotkareihin löytyi SKL 4/06, bodystä hieman muokkasin kaaria kun oli ruman jyrkkiä, ja aika haasteellisia myös resorikanttausta ajatellen.

Sain vähän aikaa sitten postia eräältä blogissani vierailleelta ihmiseltä, joka kyseli kaavojen muokkauksista. Olen siis täällä esitellyt joitan tekeleitäni, joihin olen muokannut mallia tai pienentänyt kaavaa. Piirtelin tänään kaavoja tulevia ompeluksia varten ja erästä kaavaa jouduin pienentämään yhden koon verran. Nappasin kuvan, josta ilmenee periaate jolla kaavoja voi suurentaa tai pienentää useammankin koon verran.
Kyseessä on siis raglanhiha ja lyijykynällä olen tehnyt kaava-arkille merkintöjä. Tässä pienensin vain yhden koon, mutta samalla periaatteella tietysti voisi pienentää useammankin koon. Eli piirretään vain kaavan kaikkien kokojen kulmien kautta viivat, mitataan eri kokojen väliin jäävä mitta ja viedään se samalla viivalla alaspäin. Siten saadaan pienemmän koon kulmapiste. Näitä poikkiviivoja voi tehdä niin paljon kun kokee tarpeelliseksi muuallekin kuin vain kulmiin. Merkit kannattaa siirtää myös samalla periaatteella, kuvassa on piirretty viiva myös olkamerkkien kautta. Oikeasti en piirrä näitä merkintöjä kaava-arkille, vaan kaavapaperille samalla kun piirrän kaavan.
Kaavojen pienentämisessä ja suurentamisessa kannattaa myös huomioda vaatteen malli ja väljyydet. Pienten lasten vaatteissa on yleensä enemmän väljyyttä kuin isompien lasten, samoin mittasuhteet muuttuu kun ihminen kasvaa.
Oliko tästä hyötyä? Minkälaisia kaavan muokkauksia haluaisitte nähdä?

3 kommenttia:

  1. Joo kyllä tuosta kaavan pienennysvinkistä oli apua. Mie oon pienentänyt/suurentanut ihan vaan säkällä.. :D

    VastaaPoista
  2. No kiva kuulla :) Kyllähän esm. "saumanvarojen verran pienempi" on yleensä suht sama kuin yhden koon verran pienempi, mutta ei se ihan millilleen tietty ole :D Joustavat materiaalit antaa enemmän anteeksi tässäkin :)

    VastaaPoista
  3. Hyvä kaavojen pienennysvinkki ja ihana asu :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)